Skip to content

Scheveningen

Geschiedenis van Scheveningen

Hoewel er archeologisch en geologisch bewijzen zijn dat er al veel eerder bewoners waren op de plek waar nu Scheveningen ligt wordt de naam Scheveningen ( terram de Sceveninghe) pas voor het eerst vermeld in het oude register van Graaf Floris de Vijfde uit ca 1287.
Iets later dan ’s-Gravenhage dat als die Hague in 1242 voor het eerst werd genoemd.

Bestuurlijk gezien is Scheveningen al sinds 1307 met Den Haag verbonden. Desalniettemin heeft Scheveningen duidelijk zijn eigen cultuur en karakter behouden en hebben er meerdere historische gebeurtenissen plaatsgevonden die voor Nederland van groot belang zijn geweest. 

Bekijk hier het materieel erfgoed.
Bekijk hier het immaterieel erfgoed.

Genealogie

Genealogie ook wel stamboomonderzoek genoemd is een wetenschap die zich bezig houdt met het onderzoek naar de afstamming en de voorouders van een familie. Om te beginnen moet je de naam en voornamen van de ouders en de grootouders weten en waar ze geboren, getrouwd  en gestorven zijn en wanneer. Van daaruit kun je in diverse online bronnen op zoek gaan naar hun voorgeslacht.

In de doop trouw en begraafregisters tot ca 1811 en de registers van de burgerlijke stand na 1811 kun je proberen de families te reconstrueren. Naast deze bronnen kun je ook zoeken in oude kranten via Delpher en kerkbladen met familieberichten. Let wel dat de online bronnen pas openbaar worden na een bepaald termijn, 50 jaar voor overlijdensaktes, 75 jaar voor trouwaktes en 100 jaar voor geboorteaktes.

In ons studiecentrum zijn diverse bronnen te vinden, complete genealogieën van een aantal Scheveningse families en achter onze login op deze site wordt er hard gewerkt om diverse aktes te digitaliseren. We vermelden in onze catalogus welke families al zijn uitgezocht.

Wil je alvast zelf beginnen klik dan hier voor de kwartierstaat , print het uit en ga aan de slag